Végre itt a jó idő, a szabadtéri programok, kirándulások időszaka. Előkerülnek a kerékpárok, görkorcsolyák, rollerek, és igénybe vehetjük a kerületszerte egyre nagyobb számban kialakított fitneszparkokat és futóköröket.

Pohl Krisztinával, a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. sportszervezőjével a főváros egyik legjobban felszerelt fitneszparkjában, a Mechwart ligetiben beszélgettünk mozgásról, sportról és a II. kerület ingyenes sportolási lehetőségeiről.

Mozgás, vitalitás, egészség 

– A mozgás nem egyszerűen az életünk része, hanem testi és lelki egészségünk, vitalitásunk egyik legfontosabb pillére – vallja a sportszakember, aki 2015 óta dolgozik sportszervezőként a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.-nél, ahol számos sportrendezvény, -verseny és diákolimpia megszervezésében és lebonyolításában vesz részt. – Gyermekkorban még természetes, hogy sokat szaladgálunk, ugrálunk, de idősebb korban is érdemes tudatosan és rendszeresen – a fizikai állapotnak megfelelő módon mozogni. A jól kiválasztott és rendszeresen végzett testmozgás meghosszabbítja az egészségben és jó mentális állapotban eltölthető évek számát. Semmi más nem tud annyi energiát adni, mint a fizikai aktivitás: miközben immunrendszerünk erősödik, a hangulatunk is derűsebb lesz.
Pohl Krisztina elmondta, hogy a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. két sportközpontot üzemeltet, a belső területen, Újlakon a Panoráma Sportközpontot, Pesthidegkúton a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot. Mindkét helyszínen futókör, futball- és teniszpályák, valamint olyan kisebb pályák, közösségi terek is a sportolni vágyók rendelkezésére állnak, ahol lehetőség van lábtengózni, streetballozni, röplabdázni, kosárra dobálni és számos egyéb mozgásos tevékenységet végezni. A sportszakember hangsúlyozta, fontos feladatuknak tekintik, hogy a lakosok tudjanak ezekről a lehetőségekről, illetve, hogy megfelelő módon tudják használni a pályákat és az eszközöket.

– A Mechwart liget nemcsak nagyon jó, központi helyen van és nemcsak nagyon szép a sok fával és virággal, de itt található Budapest egyik legjobban felszerelt kültéri fitneszparkja is. Külön előny, hogy egy játszótér közvetlen szomszédságában létesült, így amíg a gyerekek játszanak, a szülők, vagy nagyszülők kipróbálhatják a kondicionálóeszközöket és a street workout-pályát. A kettő nem ugyanaz: a street workout-pályát különböző korlátok és rudak alkotják, míg a kondicionáló eszközök olyan gépek, amelyekkel a fitnesztermekben is találkozhatunk. Ezek a gépek, akár a szenior korosztály számára is megfelelőek, mert az edzés itt csak saját testsúllyal történik. Idősebb korban már óvni kell az ízületeket, a hangsúly az erőkifejtésről áttevődik a koordinációs készségek fejlesztésre, amivel az időseket gyakran érintő elesések is megelőzhetők.

Saját testsúllyal hatékonyan 

A II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. szakemberei tavaly indítottak el egy programot, amelynek célja a fitneszparkok népszerűsítése és az ott található eszközök rendeltetésszerű használatának bemutatása volt. Az ingyenes előadásra és bemutatóra elsősorban a Közép-Budai Tankerületi Központ testnevelő tanárait várták, akik tapasztalataikat és tudásukat a mindennapos testnevelés keretén belül adhatják át diákjaiknak. Az előadást a Mechwart ligetben Radányi Norbert, a saját testsúlyos edzésforma, a calisthenics hazai szakembere tartotta.
– A mindennapos testnevelés, számos előnye mellett fejtörést is okoz, hiszen minden osztálynak megfelelő helyet kell találni a testedzéshez – hangsúlyozta Pohl Krisztina. – Erre kitűnő megoldást kínálnak a fitneszparkok, ahol szabad levegőn, változatos és hasznos testnevelésórát tarthatnak a tanárok. Ennek a mozgásformának nagy előnye, hogy folyamatos fejlődést biztosít – a magunk szintjén. Nem mások ellen versenyzünk, csakis magunkat kell legyőznünk, a magunk határait tudjuk tágítani, és ez nagyon motiváló lehet mindenkinek. Idén márciusban már másodszor hirdettük meg a programot, most is szépszámú érdeklődő jelentkezett, és nem csak testnevelők. A résztvevők megtudhatták, hogy milyen ütemben és mennyit fejlődhetnek saját testsúlyos edzéssel úgy, hogy ne történjék sérülés vagy baleset, valamint, hogy hogyan építsék fel a saját edzéstervüket.

Szabadtéri, ingyenes sportolási lehetőségek 

Fitneszparkok kültéri kondicionáló eszközökkel és/vagy street workout-pálya: Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont (1028 Szabadság utca 51–57.), Mechwart liget, Fenyves park, Csatárka út, Zsigmond tér, Adyligeti park. Szabadtéri pingpongasztalok: Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, Cseppkő utca, Vérhalom tér, Marczibányi Téri Sportcentrum, Adyligeti park. Pétanque: Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont. Kosárlabdapályák: Nagyrét utcai sportpálya, Vérhalom tér, Papkerti sportpálya, Cseppkő utca, Nagykovácsi út, Elvis Presley tér, Marczibányi Téri Sportcentrum, Adyligeti park. Beton- vagy gumiburkolatú „dühöngők”: Balogh Ádám köz, Nagyrét utcai sportpálya, Elvis Presley tér, Nagykovácsi út, Cseppkő utca, papkerti sportpálya, Marczibányi Téri Sportcentrum, Üstökös utca, Vérhalom tér, Adyliget park. Futókörök: Panoráma Sportközpont (400 m) (1023 Kolozsvári Tamás utca 11.), Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont (285,5 m), Vérhalom tér (415 m), Marczibányi Téri Sportcentrum (200 m).

A II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. tevékenységéről bővebben a www.masodikkerulet­sport.hu oldalon találhatók információk. Központi iroda: 1024 Keleti Károly utca 37., telefon: (06 1) 336-1138, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Forrás: masodikkerulet.hu

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.